16 January 2013

Acini di pepe con salsa di pomodoro & prezzemolo salsa

(scroll down for english)
(desplácese hacia abajo para españoles)


Danas smo u Bronksu sudjelovali na sajmu zdravlja (iliti health fair) gdje poslodavci iz raznih zdrastvenih ustanova promoviraju svoje usluge. Mi smo između ostalog promovirali nase recepte, zimsku salatu sa pastrnjakom i cveklom te pastu sa pestom od persina. Odaziv ljudi i nije bio neki, proslo je svega mozda 30-ak ljudi, ali su nasi klinci imali pune ruke posla i sa intuzijazmom objasnjavali ko smo, sta smo i cime se bavimo, a ljudi su objerucke prihvacali isprobavanje ponudjenih recepata.

Da li ste znali sta se sve moze koristiti kao zamjena za sol?
(limun, mljeveni papar, mljevene suncokretove sjemenke ili cesnjaka/lu u prahu)


Acini di pepe sa paradajz sosom i pestom od svježeg peršina

Sastojci za pesto od persina:
2 solje svjezeg persina
1/2 solje parmezana
2-4 zlicice maslinovog ulja
1/3 solje orasa ili pinjola
3 cena cesnjaka
Morska sol i limunov sok

Priprema:
1. U procesoru samljeti orase, pa dodati cesnjak i persin.
2. Polako dodavati maslinovo ulje, sir, sol i limunov sok i pulsirati dok se svi sastojci ne sjedine i ne pretvore u relativno gustu smjesu


Sastojci:
Pripremljeni pesto od persina
3-4 cena cesnjaka
2 soljice tjestenine (bilo koje vrste)
2 zlice ulja
4-5 paradajza
Morska sol i papar
Busen svjezeg persina


Priprema:
1. Skuhati pastu prema uputama na pakovanju. Iscjediti i staviti sa strane.
2. U tavi zagrijati malo maslinovog ulja, dodati cesnjak i dinstati ga pola minute. Dodati isjeckani paradajz i dinstati par minuta, pri kraju dodati sjeckani persin. Zaciniti po volji.
3. Pomijesati pastu sa pestom i dinstanim paradajzem.


Pripreme u tijeku


~~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~

Acini di pepe with Parsley Pesto and Tomatoes

Making Parsley Pesto:
2 cups fresh parsley
½ cup Parmesan cheese
2-4 tsp olive oil
1/3 cup walnuts or pine nuts
3 garlic cloves
Sea salt and lemon juice to taste

Pesto preparation:
1. In a food processor, pulse walnuts a few times, add parsley and garlic and pulse few more times.
2. Slowly add olive oil. Scrape down the sides of the food processor. Add cheese and pulse until everything is well combined. Add salt and lemon juice to taste. 


Ingredients:
Premade pesto sauce
3 or 4 cloves of garlic
Parmesan cheese
2 cups pasta (Acini di pepe, orzo or any other pasta)
2 tbsp olive oil
4-5 medium tomatoes
Salt and pepper to taste

Preparation:
1. Boil about 5 cups of water in a pan, add pasta and stir for about 10 minutes (or read the instructions on the pasta package). Drain well. Put aside.
2. In a pan heat olive oil, add garlic and sauté for about a minute. Add tomatoes and sauté for about 5 minutes. Season to taste with sea salt.
3. Mix pasta with tomatoes and pesto.

Dinstanje paradajza

~~~~~~~~~~~ versión Española ~~~~~~~~~~~

Acini di pepe con pesto perejil y tomates

Ingredientes para la salsa de perejil:
 2 tazas de perejil fresca
½ taza de queso parmesano
2-4 cucharaditas de aceite de oliva
1/3 taza de nueces o piñones
3 dientes de ajo
La sal marina y jugo de limón al gusto

Preparación:
1. En un procesador de alimentos, nueces pulso varias veces, añadir la albahaca y el ajo y el pulso pocas veces más.
2. Poco a poco agregue el aceite de oliva. Raspe los lados del procesador de alimentos. Agregar el queso y el pulso hasta que todo esté bien combinado. Añadir sal, pimienta y jugo de limón al gusto.
 


Ingredientes:
Salsa pesto (véase más adelante cómo hacerlo)
3-4 Dientes de ajo
Queso parmesano
2 Basos de pasta (acini di pepe o orzo)
2 Cucharadas de aceite de oliva
4-5 Tomates mediano
Sal y pimienta

Preparación:
1. Hervir unos 5 tazas de agua en una cacerola, añadir la pasta y revuelva durante unos 10 minutos. Escurrir bien. Ponga a un lado.
2. En una sartén el aceite de oliva fuego, añadir el ajo y sofría por un minuto. Agregue los tomates y saltear durante unos 5 minutos. Sazone al gusto con sal y yugo de limón.
3. Mezclar pasta con tomates y pesto.


Mladi kuhari u akciji: sjeckanje paradajza i cesnjaka
--
ae!

4 comments:

  1. Ovo je sjajno! Bas mi se dopada ovaj rucak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. i mene je iznenadilo koliko je pesto od persina zapravo ukusan.. obicno ga svi radimo sa bosiljkom, ali mi se ovaj cak mozda i vise svidja =)

      Delete
  2. Što volim ove tvoje izveštaje! Ako ikad dođem u Nju Jork, hoćeš me voditi da vidim gde radite?
    Pesto od peršuna stvarno zvuči odlično!Interesting!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma ne samo cu te vodim, vec cu ti i spremim pesto licno! samo ponesi cipelice gojzerice sa debelim djonom, jer ovdje se punoooo hoda =)))

      Delete