11 May 2012

Punjene pletenice



Sastojci za tijesto:
500 g brasna (2 solje)
1 vrecica suhog kvasca
50 g smedjeg secera (1/4 solje)
50 g putra (3.5 kasike)
2 jaja
1/2 kasicice soli
300 ml sojinog mlijeka

Sastojci za filu:
1 sjeckana jabuka
10-ak sjeckanih jagoda
2-3 kasike bilo kojeg dzema (ja sam stavila kremu od suvih sljiva--koji sam radila isto kao i kremu od urmi)
30 g grozdjica (moze i brusnice) (1/2 solje)
30 g sjeckanih orasa (moze i bademi ili ljesnjaci) (1/2 solje)
1 kasicica cimeta
1 kasicica djumbira u prahu
1 kasicica muskatnog orascica


Postupak:
1. Brasno prosijati, dodati kvasac, secer, putar, jaja i sol. Zamjesiti mekano tijesto koje se ne lijepi. Ostaviti da odstoji jedno pola sata.

 2. U medjuvremenu napraviti filu tako sto se jabuke i jagode isjeckaju i pomijesaju sa ostalim sastojcima.
3. Razvaljati tijesto na cetverokut pa u sredinu naredati filu (slika 1.).
4. Lijevu i desnu stranu tijesta rezati ukoso na trake (slika 2.), premazati trakice uljem ili jajetom da bolje zalijepe pa preko file plesti pletenicu sa trakicama (slika 3.). Krajeve malo zatvoriti da fila ne iscuri i pripremljeno stavite u pleh oblozen pek papirom (ako vam pletenica dodje duza od pleha mozete je saviti u vijenac-slika 4.).
5. Pletenicu premazati zutanjkom, posuti sjeckanim orasima/bademima i ostaviti prekriveno 20-ak min.
6. U medjuvremenu zagrijati pecnicu na 390 F (200 C). Prvih 10-ak minuta peci na 390 F pa smanjiti na 350 F i peci narednih 20-ak minuta.




--
ae!



4 comments:

  1. Jako volim kad je ovako puno fila... :)

    ReplyDelete
  2. mmm, ovo mora da je jako fino!

    ReplyDelete
  3. Divne oavako bogate nadjevom a i jako dekorativne.

    ReplyDelete
  4. Kako divno izgledaju, a mogu samo biti jako ukusne i mirisne sa ovim divnim sastojcima

    ReplyDelete