10 March 2012

Punjene posne paprike


Sastojci:
2 paradajza
2 manje mrkve
2 mlada luka
1 glavica bijelog luka
2-3 cena cesnjaka
160 g kuskusa
6-7 babura paprika
100 g gljiva
1/2 case isjeckanih orasa
Zlica maslinovog ulja
Sol, papar, bosiljak, ruzmarin
Korijander i mirodjija
Po zelji mozete dodati i feta sir.


Priprema:
1. Isjeckati cesnjak, bijeli lukac, mladi lukac, paradajz i mrkvu. Uliti zlicu maslinovog ulja u tavu i dinstati prvo cesnjak, potom bijeli lukac (slika 1.)
2. Kad lukac zamirise ubaciti ostalo isjeckano povrce (slika 2.).
3. Dinstati par minuta pa ubaciti gljive (slika 3.).
4. Dodati zacine po zelji.
5. Nasjeckati i ubaciti korijander i mirodjiju.


U medjuvremenu:
6. Pripremiti kuskus (prema uputama).
7. Ocistiti paprike od sjemenki. U vecu posudu naliti vode i staviti na vatru da prokljuca. Ubaciti ociscene paprike na 4-5 minuta da se obare, a zatim ih izvaditi i okrenuti da se ocijede.
8. Ukljuciti rernu na 350 F.
9. Kad se povrce izdinstalo iskljuciti vatru i ubaciti skuvani kuskus, orase i ruzmarin (slika 4.).
10. Puniti paprike smjesom.
11. Uljem premazati posudu u kojoj cemo peci paprike. Smanjiti rernu na 320 F i peci 30 minuta.



Savjet:
Paprike posluziti tople same, uz salatu ili sa mesom.


--
ae!

No comments:

Post a Comment