03 March 2012

Jovanke Bashtovanke pizza


Sastojci za tijesto:
3 salice psenicnog brasna
1 vrecica suvog kvasca
2 salice tople vode
1 mala zlicica soli
1 mala zlicica secera

Sastojci za nadjev:
Po zelji. Sir, sunka, paradajz sos, masline, gljive, oregano.


Priprema tijesta:
1. Pomijesati sve sastojke za tijesto, pokriti krpom i pustiti da stoji pola sata u zdjeli na toplom mjestu.
2. Nakon 30 minuta ponovo premjesiti smjesu i dodavati brasno dok se smjesa ne prestane ljepiti. Ostaviti da odstoji jos 15ak minuta.
3. Zagrijati pecnicu na 350 F.
4. Pleh premazati uljem (ili staviti pek papir), razvuci tijesto po plehu. Na rubove tijesta izmrviti feta si i preklopiti rub.














5. Dodati paradajz sos, pa ostale sastojke za nadjev. Posuti oreganom.
6. Smanjiti pec na 320 F i peci 20-ak minuta.
















Savjet:
Rub tijesta mozete premazati zumanjkom i po rubu posuti sezamove sjemenke. Takodjer, da bi ste izbjegli ljepljenje tijesta, mozete dodati 1-2 zlice maslinovog ulja.


--
ae!

No comments:

Post a Comment