25 February 2012

Pita od jagoda i jabuka


Sastojci za tijesto:
2 1/2 salice brasna
1/4 salice vode
1 stick putra (cca 110g)
prstohvat soli

(U koliko zelite pitu prekriti tijestom kao ja ovdje onda napravite duplu kolicinu).


Sastojci za filu:
450 g jagoda (moze i kupine, borovnice, maline..)
2 jabuke
1/2 zlicice cimeta
1/2 zlicice djumbira u prahu
1 zlica meda (ako volite sladje-dodajte 1/2 zlice smedjeg secera)
1/2 salice zobenih pahuljica
1/2 salice grubo mljevenih orasa


Priprema tijesta:
1. U procesoru (ili rucno) zamijesiti brasno, putar i vodu dok ne dobijete kompaktnu masu (ja sam napravila duplu dozu). Tijesto se ne smije ljepiti. U koliko se lijepi dodajte jos brasna.
2. Staviti u frizider na pola sata-sat (mada nije neophodno).


Priprema file:
1. Voce operite i odrzite na komadice (jagode na cetvrtine).
2. Dodajte zobene pahuljice, med, orase, cimet i djumbir.
3. Ostavite smjesu da odstoji dok izvaljate tijesto.
4. Ugrijte pecnicu na 320 F.
5. Izvaljajte tijesto i stavite ga u kalup. Dodajte smjesu na vocem. Izvaljajte i drugo tijesto. Sa kalupom za kolace izdubite tijesto i stavite ga preko voca. Izdubljene ostatke tijesta poslazite uz rub pite za ukras.
6. Pecite na 320 F 30-ak minuta.


Savjet:
Kad se pita ohladi pospite po njoj staub secer i posluzite uz osmjeh! =)




--
ae!

No comments:

Post a Comment