29 February 2012

Cvjetni dorucak


Nista bolje od vruca 'leba kriske! Pa namazes pekmeza il' nutele! Pa puna stomaka u nove radne pobjede.

Sastav:
3 salice psenicnog brasna
1 vrecica suvog kvasca
2 salice tople vode
1 mala zlicica soli
1 mala zlicica secera
1-2 zlice ulja po zelji (ja nisam stavila, ali se time izbjegne ljepljenje tijesta)


Priprema:
1. Pomijesati brasno, kvasac, sol i secer (slika 1.) dodati lanene sjemenke po zelji, uliti 2 salice tople vode (slika 2.), pomijesati sve sastojke (slika 3.) pokriti krpom i pustiti da stoji pola sata u zdjeli na toplom mjestu (slika 4.)


2. Nakon 30 minuta ponovo premjesiti smjesu i dodavati brasno dok se smjesa ne prestane ljepiti. Ostaviti da odstoji jos 15ak minuta.
3. Zagrijati pecnicu na 350 F.
4. Nadoslo tijesto podijeliti u vise dijelove (ja sam ga podijelila u 10-ak dijelova, zavisno od velicine koju zelite). Takodjer vam mora ostati dovoljno tijesta da bi napravili kuglice koje ce se staviti u sredinu "cvijeta". Svaki dio tijesta razvuci u valjak (slika 1.). Tijesto zarolati (slika 2.). Krajeve premazati sa vodom, uljem ili umucenim zutanjkom i spojiti ih u krug (slika 3.). Sa cistim skarama isjeci tijesto na 5-6 mjesta (slika 4.). Mozete zarezati ravno (tijesto na lijevoj strani slike 4.) ili u koso (tijesto na desnoj strani slike 4.).

5. Od preostalih dijelova tijesta napraviti male kuglice (odnosno velicine da vam stane u sredinu "cvijeta"). Premazite svaku kuglicu vodom, uljem ili umucenim zutanjkom i pritisnite u sjemenke lana ili sezama (slika 1.) da se zaljepe (slika 2. i 3.). Potom kuglicu stavite u sredinu cvijeta (slika 4.).

6. Svaki cvijet mozete premazati umucenim zutanjkom i na "latice" jos posuti dodatno sjemenki.


4. Tijesto prebaciti u pleh premazan uljem (ili staviti pek papir). Pecnicu smanjiti na 320 F i peci 20-ak minuta.




Savjet:
Za realniji efekat cvijeta premazite ga umucenim zutanjkom. Dok je jos topao namazite na njega domaci pekmez od sljiva! Mljaaaaaac.



--
ae!

No comments:

Post a Comment